Denúncia a l’Ajuntament d’Alacant davant la Generalitat Valenciana

1 year ago 58

Ecologistes en Acció denuncia a l’Ajuntament d’Alacant davant la Generalitat Valenciana per l’incompliment de les lleis sobre residus i sòls contaminats, al no implantar la recollida separada dels bioresidus, obligatòria des de juliol de 2022, ni censar les instal·lacions amb amiant en el termini d’un any des del 9 d’abril de 2022.

L’organització ecologista ha sol·licitat l’obertura d’un expedient sancionador per infracció greu davant l’òrgan competent de la Generalitat Valenciana, la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, per vulnerar les determinacions de la Llei 7/2022 estatal de residus i sòls contaminats i la Llei autonòmica 5/2022 de residus referents a dos incompliments: la implantació de recollida separada de la fracció de matèria orgànica o bioresidus a partir de l’1 de juliol de 2022, i la inexistència d’un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb el perillós amiant, que s’hauria d’haver-hi realitzeu en el termini d’1 any des de l’entrada en vigor de la Llei estatal.

Absència de la recollida separada dels bioresidus. Sense contenidors de bioresidus als carrers d’Alacant

L’execució del nou Pla Local de Residus, la legalitat dels quals es dilucida en el TSJCV després de l’elevació d’un recurs contenciós administratiu per part nostra, no arriba ni tan sols tard ni malament, directament no arriba. La separació i tractament de la fracció orgànica hauria de ser una realitat segons la Llei estatal des de l’1 de juliol de 2022.

Des de Ecologistes en Acció es recorda que, en 2016, amb el govern tripartit municipal es van instal·lar 83 contenidors amb sistema de targeta electrònica d’identificació de l’usuari per a la recollida separada dels bioresidus, pràctica ciutadana que no s’ha impulsat ni fomentat des dels governs posteriors, perquè mai va ser ampliat ni potenciat, i que ha donat com a resultat unes ínfimes dades de recollida d’aquesta fracció. Segons dades de la Memòria Anual del CETRA de Fontcalent del 2021, es van recollir de manera separada tan sols un minso 0,16 % del total de residus que van entrar a la planta que gestiona l’UTE Alacant (284 tones enfront del total de residus municipals de 176.387 tones).

Uns contenidors de fracció orgànica que mai van arribar

Així mateix Ecologistes en Acció denuncia l’incompliment de terminis d’instal·lació dels projectats contenidors de bioresidus del Pla Local de Residus que haurien d’estar ja operatius als carrers alacantins al llarg de 2022.

La Junta de Govern Local va licitar i adjudicar al desembre de 2021 per 1.778.000 euros a la mercantil Contenur S.L. el subministrament de 2.000 contenidors de fracció orgànica de 2.000 litres de capacitat amb sistema d’identificació d’usuari, tal com estableix el PIRCV2019 (Pla Integral de Residus CV). EL plec també establia que la mercantil hauria d’haver proporcionat 170 contenidors cada mes de 2022. Des de l’organització ecologista denunciem la injustificable demora a implantar i distribuir els contenidors, així com l’adaptació de les instal·lacions del CETRA de Fontcalent per al tractament d’aqueixa fracció. És inexistent la campanya informativa i d’educació ambiental que hauria d’iniciar-se per a la seua correcta utilització i poder implantar posteriorment el pagament per generació (un control dels usuaris que l’utilitzen i que es pogueren beneficiar d’aqueixa separació de la fracció orgànica).

Efecte dominó negatiu

Per a l’organització ecologista aquesta infracció té uns efectes nefastos atés que no s’estan complint els percentatges de recuperació de residus i aplicació de les lleis sobre economia circular perquè aqueixa recollida separada no aconsegueix ni el 0,4 % del total d’aquesta fracció, que suposa el 40 % del total generat (0,16 % del total).

Al final aquests bioresidus es mesclen amb la resta i no poden reintegrar-se al cicle, mitjançant l’elaboració d’un compost de qualitat d’ús agrícola, a més de dificultar el tractament i gestió d’altres fraccions i acabar en la seua major part en les cel·les ja reblides de l’abocador adjunt al CETRA que té els mesos comptats, emetent més Gasos d’Efecte d’hivernacle. Per no parlar de possibles sancions europees per incompliments, la impossibilitat de generar nous nínxols laborals vinculats a l’economia circular, la pèrdua per no generar abonament de bona quantitat en abundància i assequible per a la producció agrícola i substituir als fertilitzants amb molta càrrega i emissions fòssils, i la tardança a integrar principis d’educació ambiental a la ciutadania.

Alacant segueix sense censos d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant després del termini d’un any establit en la Llei 7/2022

Ecologistes en Acció també han inclòs en la seua denúncia (falta molt greu segons art. 109.1 de la llei 7/2022) la falta d’elaboració d’un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant, ni un calendari per a la retirada i tractament de l’amiant, molt perillós per ser un material carcinogen. Són palpables els retards de retirada d’aquest perillós material d’edificis públics com els col·legis, a això cal afegir el greu risc donada la quantitat d’abocaments d’obra incontrolats, amb percentatges d’amiant, que proliferen per tot el municipi i que fa poc des de Ecologistes en Acció s’ha denunciat públicament.

Aqueix cens s’hauria d’haver realitzat en el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la Llei 7/2022 que va acabar el 9 d’abril de 2023. Per això és necessari que es licite i adjudique de manera urgent per part de l’Ajuntament el contracte amb una mercantil especialitzada.

Denuncia al Ayuntamiento de Alicante ante la Generalitat Valenciana

Ecologistas en Acción denuncia al ayuntamiento de Alicante ante la Generalitat Valenciana por el incumplimiento de las leyes sobre residuos y suelos contaminados, al no implantar la recogida separada de los biorresiduos, obligatoria desde julio de 2022, ni censar las instalaciones con amianto en el plazo de un año desde el 9 de abril de 2022.

La organización ecologista ha solicitado la apertura de un expediente sancionador por infracción grave ante el órgano competente de la Generalitat Valenciana, la Dirección General de Calidad y Educación Ambiental, por vulnerar las determinaciones de la Ley 7/2022 estatal de residuos y suelos contaminados y la Ley autonómica 5/2022 de residuos referentes a dos incumplimientos: la implantación de recogida separada de la fracción de materia orgánica o biorresiduos a partir del 1 de julio de 2022, y la inexistencia de un censo de instalaciones y emplazamientos con el peligroso amianto, que se debería haber realizad en el plazo de 1 año desde la entrada en vigor de la Ley estatal.

Ausencia de la recogida separada de los biorresiduos. Sin contenedores de Biorresiduos en las calles de Alacant

La ejecución del nuevo Plan Local de Residuos, cuya legalidad se dilucida en el TSJCV tras la elevación de un recurso contencioso administrativo por nuestra parte, no llega ni siquiera tarde ni mal, directamente no llega. La separación y tratamiento de la fracción orgánica debería ser una realidad según la Ley estatal desde el 1 de julio de 2022.

Ecologistes en Acció recuerda que, en 2016, con el gobierno tripartito se instalaron 83 contenedores con sistema de tarjeta electrónica de identificación del usuario para la recogida separada de los biorresiduos, práctica ciudadana que no se ha impulsado ni fomentado desde los gobiernos posteriores, pues nunca fue ampliado ni potenciado, y que ha dado como resultado unos ínfimos datos de recogida de esta fracción. Según datos de la Memoria Anual del CETRA de Fontcalent del 2021, se recogieron de forma separada tan solo un exiguo 0,16 % del total de residuos que entraron a la planta que gestiona la UTE Alicante (284 toneladas frente al total de residuos municipales de 176.387 toneladas).

Unos contenedores de fracción orgánica que nunca llegaron

Asimismo, la organización ecologista denuncia el incumplimiento de plazos de instalación de los proyectados contenedores de biorresiduos que deberían estar ya operativos en las calles alicantinas a lo largo de 2022.

La Junta de Gobierno Local licitó y adjudico en diciembre de 2021 por 1.778.000 euros a la mercantil Contenur S.L. el suministro de 2.000 contenedores de fracción orgánica de 2.000 litros de capacidad con sistema de identificación de usuario, tal y como establece el PIRCV2019 (Plan Integral de Residuos CV). EL pliego también establecía que la mercantil debería haber proporcionado 170 contenedores cada mes de 2022. Desde la organización ecologista denunciamos la injustificable demora en implantar y distribuir los contenedores, así como la adaptación de las instalaciones del CETRA de Fontcalent para el tratamiento de esa fracción. Es inexistente la campaña informativa y de educación ambiental que debería iniciarse para su correcta utilización y poder implantar posteriormente el pago por generación (un control de los usuarios que lo utilizan y que se pudieran beneficiar de esa separación de la fracción orgánica).

Efecto dominó negativo.

Para la organización ecologista esta infracción tiene unos efectos nefastos dado que no se están cumpliendo los porcentajes de recuperación de residuos y aplicación de las leyes sobre economía circular puesto que esa recogida separada no alcanza ni el 0,4 % del total de esta fracción, que supone el 40 % del total generado (0,16 % del total). Al final estos biorresiduos se mezclan con el resto y no puede reintegrarse al ciclo, mediante la elaboración de un compost de calidad de uso agrícola, además de dificultar el tratamiento y gestión de otras fracciones y acabar en su mayor parte en las celdas ya colmatadas del vertedero adjunto al CETRA que tiene los meses contados, emitiendo más gases de efecto invernadero. Por no hablar de posibles sanciones europeas por incumplimientos, la imposibilidad de generar nuevos nichos laborales vinculados a la economía circular, la pérdida por no generar abono de buena cantidad en abundancia y asequible para la producción agrícola y sustituir a los fertilizantes con mucha carga y emisiones fósiles, y la tardanza en integrar principios de educación ambiental a la ciudadanía.

Alacant sigue sin censos de instalaciones y emplazamientos con amianto después del plazo de un año establecido en la Ley 7/2022

La organización ecologista también han incluido en su denuncia (falta muy grave según art. 109.1 de la ley 7/2022) la falta de elaboración de un censo de instalaciones y emplazamientos con amianto, ni un calendario para la retirada y tratamiento del amianto, muy peligroso por ser un material carcinógeno  Son palpables los retrasos de retirada de este peligroso material de edificios públicos como los colegios, a ello hay que añadir riesgo mayor dada la cantidad de vertidos de obra incontrolados, con porcentajes de amianto, que proliferan por todo el municipio y que hace poco desde Ecologistes en Acció se ha denunciado.

Ese censo se debería haber realizado en el plazo de un año desde la entrada en vigor de la Ley 7/2022 que acabó el 9 de abril de 2023. Para ello es necesario que se licite y adjudique de forma urgente por parte del Ayuntamiento el contrato con una mercantil especializada.

La entrada Denúncia a l’Ajuntament d’Alacant davant la Generalitat Valenciana aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article