Donen la benvinguda a l’àrea de control d’emissions de sofre al mar Mediterrani i demanen propers passos

1 year ago 89

La designació del Mediterrani com a Àrea de Control d’Emissions de Sofre (SECA) per part de l’Organització Marítima Internacional és un pas crucial cap a l’eliminació gradual del fueloil pesat en el transport marítim, però les organitzacions ecologistes, agrupades a NABU, reclamen encara l’aplicació d’una Àrea de Control d’Emissions completa, que cobreixi sofre i nitrogen.

El Mediterrani és una de les masses d’aigua més concorregudes del món, per la qual cosa el control de la contaminació de l’aire i la protecció del medi ambient tenen un paper especial en aquest territori. La decisió de l’Organització Marítima Internacional (IMO) de designar el Mediterrani com a Àrea de Control d’Emissions de Sofre (SECA) durant el MEPC 79 –la setanta-novena sessió del Comitè de Protecció del Medi Marí- és un pas crucial cap a aconseguir un aire més net a tota la regió.

L’ONG alemanya NABU, juntament amb les seves organitzacions associades a la regió mediterrània, entre les quals Ecologistes en Acció, donen suport a aquesta empenta cap a l’eliminació gradual del fueloil pesat en el transport marítim i acullen molt positivament un canvi cap a combustibles més nets i una millor qualitat de l’aire per a gairebé 150 milions de persones a tot el Mediterrani.

Sönke Diesener, responsable de polítiques de transport de NABU, declara : «Estem encantats que els nostres esforços constants hagin tingut èxit. Aquesta decisió és un gran pas endavant cap a un transport més net. Els creixents requisits de qualitat del combustible no només serveixen per netejar substancialment l’aire, sinó que també fomenten l’eficiència energètica i les mesures climàtiques en el transport marítim. Tanmateix, estem decebuts que els responsables polítics hagin perdut l’oportunitat d’aplicar una ECA –Àrea de Control d’Emissions- completa que cobreixi tant els òxids de sofre com de nitrogen. Una Àrea de Control d’Emissions de Nitrogen (NECA) com la del mar del Nord i el mar Bàltic, milloraria encara més la qualitat de l’aire i salvaria centenars de vides cada any».

Per netejar l’aire, tant a les ciutats portuàries com a les regions costaneres, i per protegir el medi ambient, cal establir ràpidament una NECA. Una ECA que combini la cobertura de sofre i nitrogen, tal com s’estableix a Nord-america i al nord d’Europa, milloraria encara més la qualitat de l’aire alhora que impulsaria el necessari canvi cap a combustibles respectuosos amb el clima basats en energies renovables. «No hem de perdre temps i diners en solucions per a la contaminació de l’aire com ara scrubbers (depuradors de gasos) o GNL, sinó aplicar mesures tècniques que abordin tant les emissions de contaminants atmosfèrics com de gasos amb efecte d’hivernacle», afegeix Diesener.

La coalició internacional d’ONGs sòcies demana no aturar els esforços amb la designació de la SECA a la Mediterrània sinó també donar suport a l’establiment d’un NECA com a proper objectiu. S’ha efectuat un primer pas, però n’hauran de seguir molts més i també en altres regions. El transport marítim ha de ser molt més net i respectuós amb el clima. No hi ha cap excusa que justifiqui per què algunes zones haurien de patir més que d’altres la càrrega de les emissions d’aquest mitjà de transport.

La entrada Donen la benvinguda a l’àrea de control d’emissions de sofre al mar Mediterrani i demanen propers passos aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article