Elokapinan mielenosoitus on osa Oil Kills -ryhmittymän samanaikaisten lentokenttäprotestien sarjaa. Samankaltaisia protesteja nähdään Suomen lisäksi yli 10 maassa, muun muassa Britanniassa, Itävallassa, Hollannissa, Norjassa, Skotlannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ryhmittymään kuuluvat liikkeet vaativat maiden hallintoja solmimaan laillisesti sitovan sopimuksen öljy-, hiili- ja kaasutuotannon lopettamiseksi vuoteen 2030 mennessä.
Elokapina aiheuttaa keskiviikkona 24.7. häiriöitä Helsinki-Vantaan lentokentällä kiinnittääkseen päättäjien huomion lentomatkailun ilmastohaittoihin. Pyrkimyksenä on aiheuttaa painetta, jotta hallitus tukisi fossiilisten polttoaineiden käytön pikaista alasajoa. Mielenosoituksellaan Elokapina ottaa osaa ilmastoliikkeistä koostuvan Oil Kills -ryhmittymän mielenosoitusten sarjaan. Vaikka Elokapina aiheuttaa häiriötä, emme aiheuta vaaraa matkustajille, itsellemme, henkilökunnalle tai kenellekään muullekaan. Toimintamme on Elokapinan periaatteiden mukaisesti väkivallatonta.
Elokapina vaatii Suomen valtiota lopettamaan kaikki lentoliikenteen tuet sekä verohelpotukset ja kohdentamaan nämä varat sen sijaan kestäviin liikennemuotoihin, kuten junaverkon kehittämiseen. Lentoliikenteen avokätinen tukeminen on räikeässä ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden ja kansainvälisten sopimusten kanssa.
Ilmastohaitat lentoliikenteestä ovat merkittäviä ja alan tukeminen veronmaksajien rahoilla hidastaa siirtymistä vähäpäästöisempiin liikennemuotoihin. Lentoliikenteen päästöt ovat yksi nopeimmin kasvavista kasvihuonekaasupäästöjen lähteistä maailmassa.
Lentoliikenteelle suunnatut verovapaudet ja tuet ovat Suomessa huomattavia. Lentopolttoaineen verovapaus ja kansainvälisten lentolippujen arvonlisäverottomuus maksavat valtiolle yli 500 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi valtio tukee 20 miljoonalla eurolla maakuntalentoja, joita usein lennetään lähes tyhjillä koneilla. EU:n tasolla lentoliikenteen tukemisen on arvioitu maksavan jopa 50 miljardia euroa vuosittain.
Elokapina korostaa, että ympäristölle haitallisten tukien kokonaissumma on Suomessa merkittävä, jopa 4 miljardia euroa vuodessa. Tämä on samaa suuruusluokkaa kuin perusterveydenhuollon menot (4,2 mrd. euroa) ja huomattavasti enemmän kuin asumistuki (2 mrd. euroa) tai työttömyystuet (3,8 mrd. euroa).
Ympäristötuhon tukien uudelleenkohdentaminen kestäviin ratkaisuihin olisi tehokas keino edistää ilmastotavoitteita ja samalla tukea yhteiskunnan hyvinvointia.
Elokapina ei syyllistä yksittäistä lentomatkailijaa, vaan kritiikki kohdistuu järjestelmään, joka mahdollistaa myös tuhoisan massaturismin. Lentomatkailun haitallisuuden lisäksi massaturismi ilmiöna on vaarallinen sekä paikalliselle luonnolle että paikallisille ihmisille.
“Ihan puhdas järki saa minut osallistumaan lentoliikennettä häiritsevään mielenosoitukseen. Pidän täysin järjettömänä, että pönkitetään keinotekoisesti verovaroin sellaista massaturismia, joka saastuttaa ympäristöä ilmassa, maassa ja merellä. Tieteen varoitukset eivät näköjään kantaudu päättäjien ja ihmisten korviin, joten tulemme paikan päälle muistuttamaan ihmisiä ja lentoyhtiöitä asian tärkeydestä”, kertoo mielenosoitukseen osallistuva __ Ilari, 37 vuotta.
Maailmanlaajuinen Oil kills -ryhmittymä: Fossiilisten polttoaineiden käyttö tappaa massoittain ihmisiä
Mielenosoituksia järjestetään samana päivänä ainakin yli 10 maassa, Suomen lisäksi lentokentillä ainakin Britanniassa, Itävallassa, Hollannissa, Norjassa, Skotlannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Kyseessä on maailmanlaajuisen Oil Kills -ryhmittymän yhteinen mielenilmaus. Ryhmittymään kuuluu toimijoita yli 10 maasta eri puolilla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Esimerkiksi JustStopOil, Letzte Generation sekä muita pienempiä liikkeitä kuuluvat ryhmittymään.
Maailman ihmisiä uhkaa historian suurin katastrofi, jonka torjumisessa hallitukset ovat epäonnistuneet surkeasti. Sen vuoksi Oil Kills käyttää väkivallatonta joukkovoimaa ympäri maailman puolustaakseen ihmiskunnan tulevaisuutta. Osallistujat ovat saaneet väkivallattoman toiminnan koulutusta ja he ovat sitoutuneet toimimaan siten, etteivät aiheuta vaaraa matkustajille lentokentällä tai ilmassa.
Ryhmittymä vaatii, että maidemme hallitusten on tehtävä yhteistyötä valmistellakseen laillisesti sitovan sopimuksen öljy-, hiili- ja kaasutuotannon lopettamiseksi 2030 mennessä.
Fossiilisten polttoaineiden tuottaminen tappaa kiihtyvässä yhteiskunnallisessa ilmastokriisissä, sillä ihmisiä kuolee ilmaston lämpenemisen seuraksena massoittain. 1,5 asteen lämpeneminen on vasta alkua. Fossiilisten polttoaineiden piittaamaton käyttö tilanteessa, jossa maatalouden kestävyys on murrettu, uhkaa paitsi kokonaisia yhteiskuntia, kansoja ja kulttuureita, myös globaaleja ruoan tuotantoketjuja. Fossiilipohjainen energiatalous ei ole kaiken tämän tuhon arvoista.
Yhteydenotot:
media@elokapina.me