Helsingin käräjäoikeus käsittelee 11.-15.3. mielenosoitusoikeuden toteutumisen kannalta merkittäviä asioita. Oikeutta käydään nimellisiä syytteitä suuremmista asioista, sillä syyttäjä pyrkii näyttämään, että tiesulkumielenosoitukset ovat kategorisesti laittomia. Vastaajat ovat huolissaan, että syyttäjän tulkinnan seuraukset ovat mielenosoitusoikeutta kaventavia ja demokratialle keskeisiä kansalaisoikeuksia rapauttavia.
Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään maanantaina Elokapinan toimintaan liittyviä syytteitä, joissa vastaajia epäillään petoksesta, väärän todistuksen antamisesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Poikkeuksellisen tapauksesta tekee se, että syyttäjä peruutti vain viikkoa ennen oikeudenkäyntiä Elonvaalijoiden rahankeräysrikossyytteet ja vaihtoi ne lievempään rikosnimikkeeseen, väärän todistuksen antamiseen. Vastaajien mukaan oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin poliisin järjestelmällisestä pyrkimyksestä tukahduttaa ilmastoon liittyvää kansalaistoimintaa.
Julkisesta kehottamisesta rikokseen epäilty Annamaija Hakama ihmettelee alkavaa oikeudenkäyntiä. Hänen syytteensä perustuu Ylelle syyskuussa 2021 annettuun haastatteluun, jossa hän kertoo niskoittelun sijaan olevansa valmis maksamaan muiden kansalaistottelemattomuudesta aiheutuneita sakkoja. Syyttäjä teki samasta rikosnimikkeestä neljän muun epäillyn kohdalla syyttämättäjättämispäätökset ja kommentoi julkisesti, että Elokapinan toiminnan hyväksyminen ei ole rikos. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kummeksui Hakaman syytettä Suomen Luonnon haastattelussa vuonna 2022.
“On hälyttävää, että syyttäjä päätti ylipäätään nostaa syytteen. Jos oikeuslaitos ratkaisee asian syyttäjän hyväksi, päätyy se samalla rikollistamaan julkisen tuenosoituksen ilmastoliikkeelle. Langettavalla päätöksellä olisi myös median sananvapautta kaventava vaikutus, sillä syyttäjä vaatii Yleä poistamaan jutustaan sitaattini”, Hakama kertoo.
Suomen kulttuurirahaston rahoittamalta Ilmastonmuutosvoima-hankkeelta apurahaa hakenut Jessica Piasecki on niinikään epäuskoinen alkavan oikeudenkäynnin vuoksi. Häneen ja hankkeeseen kohdistettu petossyyte on yksi esimerkki siitä, kuinka Helsingin poliisi välineellistää rikoslakia Elokapinaa tukahduttamiseksi. Tammikuussa Helsingin hallinto-oikeus kumosi Helsingin poliisin tekemät pienkeräyksiä koskevat kieltopäätökset. Hallinto-oikeuden ratkaisusta käy selväksi poliisin käyttämät mielivaltaiset perustelut. Lisäksi tapauksessa poliisilla oli selvä eturistiriita, sillä laittomiksi todetut kieltopäätökset koskivat oikeuskäsittelyä, jossa poliisin omat työntekijät olivat syytettyinä mielenosoittajien pahoinpitelystä.
“Syytteet ovat täysin absurdeja – käytin apurahan hakemukseni mukaisesti Elokapinan toimiston vuokraan ja julisteiden printtaamiseen. Syyttäjän olisi mielestäni pitänyt nähdä Helsingin poliisin ilmiselvän mustamaalausyrityksen läpi ja jättää syytteet nostamatta. Olen elänyt koko ikäni siinä uskossa, että Suomi on länsimainen oikeusvaltio, mutta nämä tapaukset saavat minut ihmettelemään oikeusjärjestelmäämme”, Piasecki sanoo.
Samassa oikeudenkäynnissä käsitellään myös Elokapinaa taloudellisesti tukeneen Elonvaalijat ry:n viikkoa ennen oikeudenkäyntiä saamaa syytettä väärästä todistuksesta viranomaiselle. Elonvaalijat yhtyy muiden vastaajien arvioon, että oikeudenkäynnissä on kyse paitsi Elokapinan tukahduttamisesta, myös huolestuttavasta kansalaisoikeuksien kaventamisesta. Yhdistys huomauttaa, että poliisi takavarikoi takautuvasti pienkeräyksillä kerätyt varat syksyllä 2021, joka vaikeutti merkittävästi yhdistyksen taloudellista tilannetta ja Elokapinan mielenosoituksien rahallista tukemista. Vaikutukset ovat pitkäikäisiä, sillä yhdistyksen varat ovat olleet 2,5 vuotta takavarikossa, eikä se ole voinut kerätä syytteiden takia rahaa.
“Elonvaalijoiden pienkeräyksin rahoittamissa kesä- ja syyskapinassa 2021 on ollut kyse rauhanomaisesta mielenosoittamisesta, ja olemme antaneet poliisille riittävät tiedot pienkeräyksien kohteista. Se ei ole vastuullisena lupaviranomaisena missään vaiheessa ilmoitus- ja tilitysprosessia vaatinut lisätietoja pienkeräyksien kohteista”, Elonvaalijoiden puheenjohtaja Lauri Kangassalo kommentoi.
Taustatietoa
YLE uutisoi 29.2., että YK vaatii EU-maita lopettamaan rauhanomaisten ilmastoprotestien tukahduttamisen. Jutussa siteerataan YK:n erityisraportoija Michel Forstin raporttia, jonka mukaan useat Euroopan maat leimaavat ilmastoaktivisteja rikollisiksi ja säätävät lakeja, jotka kieltävät istumamielenosoitukset. Jutussa viitataan myös Amnestyn 28.2. julkaisemaan raporttiin, jossa kerrotaan, että Suomessakin on merkkejä ilmastoaktivismin tukahduttamisesta. Raportissa mainitaan, että Elokapinan aktiiveilta kielletyissä pienkeräyksissä ja Elonvaalijoiden rahankeräysrikossyytteissä voisi olla kyse liikkeen tukahduttamisesta rahankeräyslain avulla.
- Asianajajaliitto (2023): https://asianajajaliitto.fi/2023/11/eit-hollanti-rikkoi-oikeutta-rauhanomaiseen-kokoontumiseen-rankaisemalla-talovaltaukseen-liittyvaan-mielenosoitukseen-osallistuneita/
- Elonvaalijat (2022): https://elonvaalijat.fi/uploads/elonvaalijat_um_lausunto_D6L56D3-22.pdf
- Michel Forst (2024): https://unece.org/sites/default/files/2024-02/UNSR_EnvDefenders_Aarhus_Position_Paper_Civil_Disobedience_EN.pdf
- UN Human Rights Committee (2020): https://documents.un.org/doc/undoc/gen/g20/232/15/pdf/g2023215.pdf?token=o7cPtM1Bc6NhrTvM2h&fe=true
- YLE (2024): https://yle.fi/a/74-20077043
Yhteydenotot:
media@elokapina.me