Ens Plantem tanca la seva segona trobada anual amb una ruta de denúncia dels impactes de l’agroindústria

7 hours ago 23

  • El moviment, Ens Plantem, ha agrupat més de 200 persones de 50 col·lectius de tot l’Estat durant aquest cap de setmana a Allariz, Ourense, a la seva segona trobada estatal.
  • L’objectiu ha estat enfortir el moviment per la sobirania alimentària amb diferents estratègies per avançar cap a un model de producció agroecològica.
  • Per finalitzar la trobada s’ha realitzat un tour “Una altra Límia és possible” en què s’han denunciat les conseqüències de l’agricultura i la ramaderia industrials per a les persones i la natura.

Després d’un cap de setmana marcat per la formació i articulació interna del moviment per la sobirania alimentària, la segona trobada estatal de ‘Nos Plantamos’, Ens Plantem, celebrada a Allariz (Galícia) des del divendres 18 fins avui, ha finalitzat amb una jornada protagonitzada per una ruta per la comarca d’A Limia amb l’objectiu de donar a conèixer de primera mà els impactes de l’agricultura i ramaderia industrials. La contaminació de les aigües per nitrats, els efectes socials i ambientals de la concentració industrial de la producció càrnia són problemes que es repeteixen a Catalunya.

Al llarg de la trobada el cap de setmana s’han dut a terme dinàmiques i formacions per tal d’establir estratègies per denunciar els impactes socials i ambientals del model agroalimentari i posar sobre la taula els propers passos per avançar en col·lectiu cap a una transició agroeocològica en el marc de la sobirania alimentària com a alternativa a l’agroindustrialització de la producció d’aliments.

Diumenge, com a part final de la trobada, s’ha organitzat la ruta “Una altra Límia és possible”, que començava amb una panoràmica de la que va ser la llacuna d’Antela. Una ruta guiada per les explicacions de Serafín González, científic del CSIC i president de la Societat Gallega d’Història Natural (SGHN) que fa anys que denuncia la contaminació per nitrats a A Limia, elevant mateix aquesta denúncia a institucions europees, que van constatar l’existència de pràctiques il·legals a la comarca. De fet, ja l’any 2017 la mateixa Unió Europea va notificar a l’Estat Espanyol l’obertura d’un procediment d’infracció de la Directiva de nitrats (Directiva 91/676/CE del Consell) argumentant que “Espanya no controla les aigües de manera efectiva, comprometent-ne la capacitat per revisar les zones vulnerables als nitrats i avaluar l’eficàcia dels programes d’acció, limitant així l’eficàcia de la legislació”.

La llacuna d’Antela va ser un espai de gran valor ecològic, no només per a fauna -principalment aus-, sinó també per a les poblacions rurals, ja que representava una activitat agrícola i ramadera significativa, gràcies precisament a l’existència d’aquesta zona humida.

La dessecació de la mateixa va ser una intervenció destructiva discorreguda des de la lògica agroindustrial, que no va aconseguir revertir ni aturar la pèrdua de població a la comarca, sinó que a més va causar greus danys ambientals. Alhora, va afectar la cura del sòl, ja que va donar lloc a una gran superfície de terra pobra en matèria orgànica, per practicar un model d’agricultura industrial aliè a l’equilibri tradicional entre el bestiar i la muntanya dels quals s’obtenia els fems per els cultius.

La situació va empitjorar encara més amb la instal·lació d’un gran nombre d’explotacions ramaderes intensives, principalment avícoles i de porcí, que van suposar un cop nou en l’ús de l’aigua en forma de sobreconsum i contaminació a causa de la ingent quantitat de residus generats per aquesta activitat.

La ruta ha finalitzat a Puente Liñares, on s’ha posat èmfasi en el grau de contaminació de l’aigua d’aquest riu. Allí el ramader del Sindicato Labrego Gallego-Comissions Llauradores (SLG-CCLL) Samuel Formoso ha donat la perspectiva camperola sobre la problemàtica de A Límia en particular, i del model agroindustrial en general, així com l’alternativa que ofereix l’agroecologia, i s’ha fet una lectura de les conclusions de la trobada.

L’objectiu de l’acció ha estat, d’una banda, visibilitzar els impactes de l’agroindústria a través de l’exemple de la comarca d’A Limia -que es repeteix en molts altres indrets de tot l’estat espanyol i també a Cataluya- i, de l’altra, posar en valor l’existència de produccions pageses i agroecològiques que funcionen sota una altra lògica. L’agroindústria destructiva, una de les causes de la crisi ecològica global, crisi energètica, despoblació rural, agrotòxics, pèrdua de sòl fèrtil, contaminació de l’aigua potable, entre d’altres, s’està apoderant de les terres de cultiu.

Coincidint amb la Trobada per la sobirania alimentària de Nos Plantamos a Allariz, un grup d’activistes s’han acostat a les instal·lacions d’una coneguda empresa de ramaderia industrial a Ourense, per exigir una transició agroecològica i denunciar l’impacte de la indústria agroramadera. Les activistes han desplegat pancartes als voltants i han tornar a l’empresa 300 litres de purins.

Des d’Ens plantem reivindiquen que la solució a aquests problemes passa per transformar el sistema agroalimentari en clau agroecològica: desintensificar, reduir agrotòxics, relocalitzar la producció, transformació i comercialització d’aliments… És a dir, posar en marxa una transició agroecològica amb el compromís de totes les administracions i la implicació ciutadana, perquè la transició ció ecològica no es produirà sense reconsiderar un element central com és el sistema agroalimentari.

El moviment per la sobirania alimentària reitera que és l’agricultura familiar i social basada en l’agroecologia la que dóna cohesió social i vida a les zones rurals, la que té cura de la biodiversitat agrària, la que produeix aliments sans i sostenibles i la que es desenvolupa sota un model agroalimentari socialment just i sostenible, amb perspectiva feminista i assentat a bases d’economia social i solidària. Sobre aquest model de producció i consum s’ha de centrar el desenvolupament de sistemes alimentaris, perquè siguin realment sostenibles i resilients davant la crisi ecosocial, climàtica i de biodiversitat.

 

Imatges de la trobada

Clips de vídeo

La entrada Ens Plantem tanca la seva segona trobada anual amb una ruta de denúncia dels impactes de l’agroindústria aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article