Deze acties van Extinction Rebellion zijn geweldloos voor mensen én schilderijen
Vandaag, op zaterdag 2 november, rond 19:00 uur projecteert Extinction Rebellion een boodschap op de gevel van het Rijksmuseum: GESLOTEN WEGENS KLIMAATCRISIS. De actie vindt plaats tijdens de museumnacht nadat het Rijksmuseum besloten had gesloten te blijven vanwege ‘bedreiging’. Het Rijks kiest er daarmee voor bezoekers de dupe te laten worden van artwashing door ING. Deze acties van Extinction Rebellion zijn altijd geweldloos voor mensen én schilderijen. Het is de zevende keer dat Extinction Rebellion actie voert in en rond het Rijksmuseum. De rebellen eisen dat het Rijksmuseum per direct stopt met de sponsorrelatie met ING.
Woordvoerder Merlijn Runia: “Dat het Rijksmuseum vreedzame activisten van Extinction Rebellion in een kwaad daglicht probeert te stellen door te doen alsof er sprake is van ‘bedreiging’ is zeer kwalijk. De echte bedreiging komt niet van ons maar van de klimaat- en ecologische crisis. Het Rijks moet de sponsorrelatie met ING per direct verbreken zodat deze grootvervuiler zijn vieze financiële beleid niet langer kan verdoezelen met artwashing. ING financiert de fossiele industrie jaarlijks met miljarden euro’s en is daarmee medeverantwoordelijk voor klimaatrampen, zoals de extreme overstromingen nu in Spanje. Dat het Rijks geld aanneemt van ING staat haaks op hun missie, namelijk het conserveren van kunst voor toekomstige generaties. Rijks, zeg nee tegen ING!”
Rijksmuseum heeft ING niet nodig, stop artwashing
De sponsorrelatie van het Rijksmuseum met ING is niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook volstrekt onnodig. In 2023 kwamen de totale inkomsten van het Rijksmuseum uit op 123,3 miljoen euro. De bijdrage van ING wordt geschat op zo’n 700.000 euro. Door de sponsorrelatie te verbreken loopt het museum nog geen 0,6% van zijn inkomsten mis. Het Rijksmuseum moet stoppen ING de gelegenheid te geven zijn fossiele financieringsbeleid te artwashen. Art washing is, net als greenwashing, een manier waarop bedrijven hun slechte activiteiten aan het zicht onttrekken door zich te verbinden aan kunstinstellingen. Het Rijksmuseum laat de vieze financieringspraktijken van ING achter onze mooiste kunstwerken verdwijnen.
ING is een immoreel bedrijf
De zomer van 2024 was wereldwijd de heetste ooit gemeten. Klimaatrampen volgden elkaar in hoog tempo op. Orkanen in de VS, hevige regenval in Oost-Europa, India en Bangladesh, een extreme tyfoon in China, de Filipijnen en Vietnam. De lijst met rampen en hun slachtoffers wordt met de dag langer. De helft van de Europese doden door hittegolven in 2022 kan toegeschreven worden aan de klimaatcrisis, aangewakkerd door ING’s fossiele financiering. Het gaat daarbij om 38.000 mensen in Europa alleen.[1] Wereldwijd komen daar nog vele tienduizenden doden bij.
Nog geen week geleden publiceerde het UNEP het Emissions Gap Report 2024, waaruit blijkt dat we nog maar een paar jaar hebben om te zorgen dat de opwarming van de aarde onder 1,5 graad blijft.[2] Overheden en grote bedrijven moeten alles op alles zetten om de uitstoot per direct naar nul te brengen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het Rijksmuseum ervoor kiest zijn sponsorrelatie met grootvervuiler ING in stand te houden. ING is medeverantwoordelijk voor klimaatrampen en het leed van de slachtoffers ervan. De bank heeft de fossiele industrie jarenlang gefinancierd en volhardt in die immorele keuze. Er is al decennialang geen twijfel meer mogelijk over de impact van de fossiele industrie op de leefbaarheid van de aarde. Toch gaat ING door met het financieren van vernietiging.
Bronnen
[1] https://www.theguardian.com/environment/2024/oct/29/climate-crisis-caused-half-of-european-heat-deaths-in-2022-says-study
[2] https://www.unep.org/resources/emissions-gap-report-2024
The post Extinction Rebellion projecteert boodschap op gevel Rijksmuseum: GESLOTEN WEGENS KLIMAATCRISIS! appeared first on Extinction Rebellion Nederland.