L’aprovació de la nova ZEPA del Delta del Llobregat: imprescindible, però insuficient per a conservar la biodiversitat

2 months ago 32

  • Ecologistes en Acció valora molt positivament l’aprovació de la nova delimitació de la ZEPA del delta del Llobregat i reconeix la coherència i rigor del Govern, que compleix així amb la legislació europea.
  • Malgrat tot, aquesta mesura no és suficient per revertir la greu pèrdua de biodiversitat. Cal frenar l’urbanisme especulatiu i cal un pla de gestió integral de l’espai agrari i natural amb recursos econòmics i humans suficients, que beneficiï les espècies i aposti per una agricultura sostenible i viable econòmicament.

Ecologistes en Acció acull amb satisfacció l’anunci que el Govern ha aprovat finalment l’ampliació de la ZEPA  del Delta del Llobregat, i ho considera una decisió lògica i valenta que, deixant de costat les pressions de sectors de pressió vinculats als grans lobbies econòmics, aposta per preservar el territori en un entorn d’enorme pressió urbanística especulativa.

A l’espera de conèixer el detall de l’acord de Govern, l’entitat recorda que en realitat aquesta mesura era una obligació legal derivada de la pertinença a la Unió Europea: les Directives Ocells i Hàbitats són la columna vertebral de la legislació comunitària de conservació de la natura i simplement hagués estat una il·legalitat flagrant no fer l’ampliació de la ZEPA.

Les entitats ecologistes i plataformes més àmplies com SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, porten anys alertant que l’ampliació és imprescindible i inajornable, i el Govern fins ara havia ignorat la petició.

Al febrer de 2021 la Comissió Europea va trametre la Carta d’Emplaçament als governs català i espanyol exigint la protecció del delta del Llobregat i la conservació de les espècies protegides. La tramitació s’ha allargat més del compte per les pors del Govern Aragonès, però finalment s’ha complert amb les obligacions legals.

Tot i amb això, segueixen ben vives amenaces molt greus que acabarien d’esquarterar un territori ja fragmentat i degradat, com són l’urbanisme especulatiu (Pla de Ponent, Ribera-Salines, entorn colònia Güell, etc.), i els macroprojectes com l’ampliació del Port i l’Aeroport.

Per això, Ecologistes en Acció de Catalunya destaca que la simple delimitació al mapa de la línia de la Xarxa Natura 2000 no aconseguirà frenar la degradació ambiental. Resulta totalment imprescindible l’elaboració d’un pla de gestió integral del Delta del Llobregat que inclogui tots els espais lliures (naturals i agraris) i aconsegueixi preservar la natura i impulsar una activitat agrària sostenible compatible amb la biodiversitat i al mateix temps viable econòmicament.

L’entitat recorda que sense una agricultura viva, de vocació ecològica, no es poden conservar moltes de les espècies protegides. Per això insta totes les administracions (Generalitat, Diputació, AMB i Ajuntaments) a deixar de vendre fum amb un model econòmic totalment insostenible basat en el creixement urbà sense límits i macroinfraestructures com l’aeroport -simplement incompatible amb la preservació de l’espai natural i els objectius climàtics-, i apostar per una transformació de l’agricultura cap a un model en el qual els i les pageses es guanyin la vida amb dignitat mentre es conserven els valors naturals i tots els serveis ecosistèmics. Serveis tant bàsics com els aliments, l’aigua potable i l’aire net depenen de conservar els ecosistemes sans.

La entrada L’aprovació de la nova ZEPA del Delta del Llobregat: imprescindible, però insuficient per a conservar la biodiversitat aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article