L’onada de calor dispara la contaminació per ozó

1 month ago 26

Ecologistes en Acció reclama restriccions del transport i la indústria per reduir la gravetat d’un episodi d’alta contaminació que es prolongarà fins el cap de setmana.

Amb la primera onada de calor de l’estiu, des de la setmana passada s’estan disparant els nivells d’ozó a l’aire del centre i sud de la Península Ibèrica, per efecte combinat de l’elevada radiació solar i de les emissions contaminants del trànsit rodat, transport marítim i aeri i la generació elèctrica més elevada en centrals tèrmiques, per l’ús més alt d’aire condicionat.

En una dotzena d’estacions de mesurament d’aquest contaminant, repartides per Barcelona, Madrid i Sevilla, s’han registrat des del 18 de juliol passat un total de vint-i-cinc superacions del llindar d’informació a la població, la majoria durant la tarda de dimecres, i va arribar a depassar-se el llindar d’alerta a Puertollano (Ciudad Real) el divendres dia 19.

Aquesta molt elevada contaminació s’ha registrat fins ahir a les estacions barcelonines de Tona i Vic; a les estacions Barajas Pueblo, Barrio del Pilar, Ensanche de Vallecas i Parc Juan Carlos I de la ciutat de Madrid; a les estacions madrilenyes d’Alcalá de Henares, Algete i Sant Sebastiàn de los Reyes; així com a les estacions sevillanes Centro i Santa Clara, molt influenciades per la contaminació urbana de Barcelona, Madrid i Sevilla, respectivament. En totes s’ha superat el llindar d’informació a la població, però s’ha assolit la concentració màxima a l’estació Camp de Futbol de Puertollano, amb uns elevadíssims 248 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire.

El llindar d’informació a la població està establert per la normativa vigent en 180 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, com a mitjana horària, mentre el llindar d’alerta puja fins a 240 micrograms per metre cúbic, punta a la qual rarament s’arriba a Espanya.

La previsió de la superació del llindar d’informació obliga les autoritats autonòmiques a advertir les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica que es protegeixin i evitin qualsevol esforç físic i els exercicis a l’aire lliure en les hores centrals del dia i a la caiguda de la tarda. També han d’informar sobre la previsió d’evolució de la contaminació, les àrees afectades i la durada de l’episodi. En cas d’assolir-se el llindar d’alerta, cal adoptar mesures immediates de reducció de les fonts emissores de la contaminació.

Tot i amb això, la Junta de Andalucía, la Junta de Castilla-la Mancha, la Generalitat de Catalunya i la Comunidad de Madrid s’han limitat a difondre avisos rutinaris una vegada produïdes les superacions, que resulten insuficients per protegir la salut de la població més afectada, com són les nenes i nens, la gent gran, les dones gestants i les persones amb malalties cardiorespiratòries, que una vegada més han estat desateses per les autoritats.

Totes aquestes administracions i la majoria de la resta de comunitats autònomes i grans i mitjanes ciutats no tenen protocols d’actuació davant d’episodis de mala qualitat de l’aire per ozó, malgrat que se n’havien dotat amb l’aprovació el 2007 de la Llei vigent de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera. Es tracta d’una greu negligència que està perjudicant la salut de milions de persones al centre i al sud de l’Estat espanyol.

Davant la prolongació de l’onada de calor actual fins al cap de setmana, Ecologistes en Acció demana a les autoritats autonòmiques i locals restriccions de la circulació de vehicles de motor, com la prohibició de la circulació d’aquells més contaminants, la reducció de la velocitat, l’encariment dels estacionaments centrals o la bonificació i el reforç del transport públic, mesures encaminades a reduir les emissions del principal precursor de l’ozó, com és el diòxid de nitrogen. Així mateix, proposa limitar el funcionament de les centrals termoelèctriques i altres grans focus industrials com la indústria petroquímica, essencial en el cas esmentat de Puertollano, per reduir la gravetat de l’actual episodi d’alta contaminació.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó “dolent” per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars. L’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) i l’Institut de Salut Global de Barcelona han estimat entre 2.000 i 3.000 morts anuals a Espanya atribuïbles a l’exposició a nivells d’ozó com els registrats aquests dies. L’ozó, a més de per a les persones, també és tòxic per a la vegetació, danya els boscos i redueix la productivitat dels cultius.

La entrada L’onada de calor dispara la contaminació per ozó aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article