Més tren (i més bicis), millor clima!

1 year ago 56

Carta oberta a la ciutadania, davant l’emergència climàtica

Saps que ets una peça important en la relació que existeix entre el transport i el canvi climàtic? També ho ets per a aconseguir un país millor comunicat.

Els gasos d’efecte hivernacle actuen com una manta atrapant la calor del sol i elevant les temperatures, en l’actualitat l’ONU ens alerta sobre l’Emergència Climàtica que amenaça la nostra vida i la del planeta, i el sector del transport és ací el major responsable amb prou més d’una quarta part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Però tenim una bona notícia, de tots els mitjans de transport col·lectius, el ferrocarril és el que menys contamina, 14 grams de CO2 per persona i km recorregut, mentre l’autobús emet 68 g, el cotxe 104 g, el camió 158 g i l’avió 285 g.

Els trens de rodalies i mitja distància vertebren i humanitzen els territoris. Comuniquen les grans ciutats amb els petits pobles i a aquests entre si. Ens donen l’oportunitat d’accedir als serveis que necessitem diàriament, com acudir a cites mèdiques, al treball, a classe, al cinema o socialitzar amb persones que no viuen en el nostre mateix municipi. Etc.

I qui utilitza aquests trens? Doncs persones com tu i com jo. Som eixa filla que acompanya als seus pares o als seus fills a les cites mèdiques. Som eixos avis que segueixen encara vivint en el poble i necessiten desplaçar-se a la ciutat per a veure a les seues famílies. Som eixos joves que van a estudiar i que ixen a donar-ho tot els caps de setmana i tornen de clarejada, amb somni i recolzats en la finestreta dels rodalies. Som les persones que tornen cansades del treball i als qui el seient en el tren els permet iniciar el seu descans. Som eixes persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat que reclamen accedir al tren amb autonomia i seguretat.

  • Sabies què els trens d’Alta Velocitat, que coneixes com a AVE, tenen un impacte inassumible per al medi ambient? I que contribueixen a aïllar el 80% del territori mentre comunica menys del 20% del mateix? A més, l’AVE suposa la inversió de milers de milions d’€, que haurien d’invertir-se en el tren convencional, la inversió del qual i el manteniment permetria augmentar la seua velocitat, sent el que utilitzem el 96 % de les persones, enfront d’un escàs 4% que utilitzen l’AVE…
  • Sabies què un sol tren de mercaderies és capaç de transportar el contingut de 40 camions de gran tonatge?
  • Sabies que 42 milions de persones, més del 80% de la població de l’Estat espanyol, va estar exposada en 2022 a un aire contaminat, insalubre (majoritàriament originat pel transport motoritzat)? I que més de 30.000 persones moren cada any per eixa causa?
  • Sabies què l’OMS xifra en 4.000 el nombre de persones que han mort per calor a Espanya en el 2022? Segur que t’has adonat que les altes temperatures, la falta d’aigua, les inundacions, o la contaminació atmosfèrica, etc. són realitats que el govern i la ciutadania hem d’afrontar, que el clima no espera i ens urgeix a actuar ja. Una forma de fer-ho és prioritzar coses que ja tenim, com el nostre tren que és el mitjà de transport col·lectiu que menys contamina, que redueix la petjada de carboni i que permet vertebrar el territori i al mateix temps lluitar contra el canvi climàtic.
  • Sabies que l’IPCC i el PNUMA (organismes científics de l’ONU) calculen que durant esta dècada hem de reduir a la meitat l’emissió de gasos d’efecte hivernacle si no volem entrar en una espiral de calfament autoalimentada i potser irreversible per fenòmens com la fusió de la capa de gel, la fusió de la tundra, l’acidificació dels oceans, etc. Després de 44 anys de reunions internacionals infructuoses, ja no es poden ajornar més les decisions imprescindibles.

I et preguntaràs què demanem amb aquesta Campanya, doncs:

  •  Demanem al govern resultant de les eleccions generals que siga conscient del repte que representa el procés de canvi climàtic, i per tant de la seua responsabilitat i contribució enfront d’aquesta amenaça. I que actuen davant l’emergència climàtica, assumint la seua responsabilitat d’una manera justa ecosocialment.
  •  Demanem que no elimine més línies de tren, que revertisca el tancament de les que es van clausurar els últims anys. Volem que hi haja serveis de ferrocarril convencional, com els rodalies i mitja distància, que són els que necessitem diàriament, i que connecten d’una forma lògica, amb uns horaris adequats a les necessitats de les persones. Volem que es recuperen les línies que compten amb alguna infraestructura relacionada amb el tren en els seus municipis i que es creuen llançadores des dels pobles fins a l’estació de ferrocarril més propera, sincronitzant els seus horaris amb els de el tren. Volem que els trens estiguen adaptats a les persones de mobilitat reduïda i amb qualsevol tipus de discapacitat.
  •  Demanem que hi haja una moratòria en la construcció de grans infraestructures, sobretot d’Alta Velocitat, en la qual s’han gastat ja més de 93.000 milions d’€, i que s’invertisca de manera decidida en el tren convencional, que és el que utilitzem més del 96% de la població, amb uns preus assequibles i un servei segur i de qualitat.
  •  Demanem que es tinguen com a referents per a afrontar aquest repte global els informes i conclusions de la ciència, del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC). El IPCC és el grup científic reunit per les Nacions Unides per a monitorejar i avaluar tota la ciència global relacionada amb el canvi climàtic, per a tenir la informació suficient que permeta prendre decisions encertades per a revertir les conseqüències derivades del problema. A més, demanem el compliment dels acords internacionals respecte a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle i la descarbonització.
  •  Demanem que l’educació i la conscienciació social siguen una prioritat del pròxim govern, i que es promoguen espais de participació ciutadana en tots els nivells territorials, sobre aquest tema per a poder dur a terme una transició ecològica i social justa.

Per això hem enviat una carta als qui lideren els partits més representatius i els demanem que facen públic quin va a ser el seu compromís i la seua resposta davant l’emergència climàtica. Hem traslladat a tots els partits que es presenten a aquestes eleccions del 23 de juliol aquestes preocupacions i propostes, esperant la seua resposta pública i emplaçant-los al fet que expressen forma clara, en els seus actes electorals el dimecres 19 o dijous 20, quin va a ser el seu compromís i les seues respostes davant l’emergència climàtica.

Aquestes iniciatives formen part d’un procés que entenem necessari de debat i diàleg social i polític i que també espera a les eleccions europees de juny de l’any que ve. Aquesta carta és per a tu, perquè tu com nosaltres/as, eres part important, com si fores una travessa més que té la capacitat de sostenir sobre si, eixes vies que comuniquen pobles, ciutats i gents aportant solucions al Canvi Climàtic.

La campanya avui és recolzada per més de 300 col·lectius de tot l’Estat espanyol.

 

PD: Tot el que es diu sobre els avantatges i la defensa del tren convencional pot dir-se també respecte a la bici, i amb més raó encara perquè la bici emet 0 g/km.viatger, no contamina res, no consumix combustible, no provoca guerres pels jaciments de petroli, no dóna riquesa ni poder a les grans companyies, a penes ocupa espai, no és perillosa, manté en bona forma física, etc. etc. Resulta ideal per als desplaçaments urbans i combinada amb el tren convencional ambdós formen un tàndem insuperable de mobilitat sostenible!

Per tot això, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció ens hem adherit a la campanya i el dimecres 19 de juliol, a les 20 h, en l’estació de Renfe d’Alzira farem una acte per a reivindicar Més tren (i més bicis), millor clima. Vine tu també!

 

 

La entrada Més tren (i més bicis), millor clima! aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article