1 200 mielenosoittajaa kerääntyi yhteen Elokapinan Myrskyvaroitus-kampanjan kolmantena pääpäivänä tiistaina 25.6.2024 Helsingin keskustassa. Mielenilmauksessa toistettiin Suomen hallitukselle osoitettu vaatimus lopettaa ympäristölle ja ilmastolle haitalliset tuet.
Mielenilmaus alkoi kello 15 eduskuntatalolla, jossa Greta Thunberg piti Suomen hallitukselle ja eduskunnalle osoitetun puheen. Mielenilmaus päättyi kello 20.30 poliisin otettua lopulta kiinni tämän hetken tiedon mukaan yli 130 kapinallista. Myös Greta Thunberg otettiin kiinni.
Poliisi ei sallinut mielenosoitusta sen alkuperäisessä, näkyvässä mielenosoituspaikassa Kaisaniemen liikenneympyrässä, joten Elokapina valitsi jäädä osoittamaan mieltään Mannerheimintielle Simonkadun ja Kaivokadun kulmaan. Paikka oli näkyvä mutta haitta liikenteelle vähäinen, sillä kevyt liikenne, raitiovaunut ja hälytysajoneuvot päästettiin läpi koko mielenosoituksen ajan.
Demokraattisessa valtiossa mielenosoittaminen saa aiheuttaa häiriötä
Suomen perustuslaki turvaa kokoontumisvapauden, ja kokoontumislain mukaan mielenosoituksen saa järjestää katualueella. Poliisin tehtävänä on turvata mielenosoitusoikeuden toteutumista. Tiesulkumielenosoitukset nauttivat myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla 11:n takaamaa kokoontumisvapauden suojaa.
Demokraattisessa valtiossa mielenosoitus saa aiheuttaa kohtuullista häiriötä ja mielenosoituksen purkamiseen tulee olla välttämätön syy. Hetkellinen liikennehäiriö ei kelpaa syyksi. Raitiovaunut ja hälytysajoneuvot pääsivät kulkemaan Mannerheimintiellä koko mielenosoituksen ajan. Tällä perusteella Elokapina arvioi, että poliisi hajotti mielenosoituksen liian kevyin perustein. Mielenosoittamisoikeus on yksi sananvapauden käyttämisen muodoista ja osa demokraattista valtiota.
Kiinniotetut odottivat Pasilan poliisitalon pihassa vapauttamistaan
Pasilan poliisiaseman sisäpihalle eräänlaisiin karsinoihin sijoitettujen mielenosoittajien keskuudessa oli hyvä tunnelma tiistai-iltana.
“Fiilis on positiivinen, tämä on ensimmäinen kerta kun osallistuin Elokapinan mielenosoitukseen. Tunnelma on huolehtiva ja kannustava. Mielestäni on korkea aika tehdä ilmastokriisille jotain järjestelmällisesti. Koen Elokapinan tavan vaikuttaa yhteiskuntaan tehokkaaksi, sillä joukossa ääni kantaa kauemmaksi”, kiinniotettu Valtteri Repo toteaa Pasilan poliisiaseman sisäpihalta.
“Koko yhteiskunnan kulttuurinen muutos on mahdollinen. Kun kerran liikkeen sisällä voimme löytää onnen yhteisöllisyydestä ja toisistamme, emmekä kuluttamisesta ja luksuselämyksistä, niin eikö myös muualla yhteiskunnassa voisi? En hyväksy hallituksen toimia. Ne estävät planetaarisesti kestävän ja ihmislähtöisen kulttuurin muodostumista. On voimaannuttavaa nähdä että täällä Pasilan poliisiaseman sisäpihalla on monia muita, jotka ajattelevat näin “, Iiris Tattari sanoo.
Ilmastokriisin taustalla kapitalistinen talousjärjestelmä ja sen tuottama globaali eriarvoisuus
Elokapinan ja Myrskyvaroitus-kampanjan yhtenä tausta-ajatuksena on tuoda esiin kapitalismin, rasismin ja kolonisaation yhteys ilmastokriisiin. On yleinen harhaluulo, etteivät nämä poliittisen vasemmistonkin esillä pitämät teemat liittyisi ilmastokysymyksiin.
Globaali kapitalismi perustuu jatkuvan kasvun tavoitteluun ja sillä on suora yhteys luonnonvarojen ylikulutukseen. Esimerkiksi älypuhelimiin ja erilaisiin akkuihin tarvittavia mineraaleja tuotetaan globaalin etelän maissa kuten Kongossa sekä alkuperäiskansojen kuten saamelaisten asuttamilla alueilla, joille rakennetaan kaivoksia.
Nämä alueet kärsivät jatkuvan kasvun ideologiasta ja sen tuottamasta luonnonvarojen riistosta. Jatkuva kasvu on fysikaalisesti mahdotonta rajallisella planeetalla. Rikkaiden länsimaiden vauraus on rakennettu köyhien maiden ja alkuperäiskansojen kustannuksella: hyvinvointimme perustuu halpaan työvoimaan, energiaan ja raaka-aineisiin.
Vastuu jakautuu epätasaisesti
Eniten päästöjä tuottavat globaalin pohjoisen valtiot kärsivät ilmastokriisin seurauksista vähiten, kun taas päästöjä vähiten tuottavat köyhät maat ovat suurimpien kärsijöiden joukossa. Maailman rikkain 1 % omistaa 43 % kaikesta varallisuudesta ja päästää ilmakehään saman määrän hiilidioksidia kuin ihmiskunnan köyhin kaksi kolmasosaa. Varallisuuden kasautuminen onkin yksi kapitalismille tyypillisistä piirteistä.
Jatkuvan kasvun ja tuoton tavoittelusta on luovuttava. Rikkaiden maiden tulisi hylätä ajattelu bruttokansantuotteesta talouden pääasiallisena mittarina ja siirtyä kohti ihmisten tarpeiden ja hyvinvoinnin turvaamista. Talous tulisi palauttaa takaisin välineeksi, ei tavoitteeksi.
Myrskyvaroitus jatkuu vielä kesäkuun loppuun
Kai Mykkäsen sanoin ei saa vaipua apatiaan, joten Elokapina odottaa edelleen pääministeri Petteri Orpolta ja valtiovarainministeri Riikka Purralta vastausta vaatimuksiinsa ympäristölle haitallisten tukien lakkauttamisesta, ja jatkaa Myrskyvaroitus-kampanjan mielenilmausten sarjaa perjantaina 28.6. ja sunnuntaina 30.6.
Elokeskuksessa Helsingin Senaatintorilla järjestetään monipuolista ohjelmaa 26.–27.6. Kampanjan päivittyvä aikataulu sekä Elokeskuksen ohjelma löytyy Elokapinan nettisivuilta.
Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
Yhteydenotot:
media@elokapina.me