Per unes festes extraordinàries i sostenibles

1 year ago 81

Tot coincidint amb el sorteig de la Loteria de Nadal, Ecologistes en Acció ofereix diverses claus per gaudir d’unes festes felices, alhora que es contribueix a donar resposta a la crisi ecosocial. L’organització ecologista posa l’accent a poder descansar, gaudir de plans senzills en bona companyia, així com regalar ecologisme i economia social i solidària. Per als sopars i dinars nadalencs, els millors ingredients són el comerç local, els productes agroecològics i els aliments de temporada. En el marc de la seva campanya Ecològica Aclaparadora, Ecologistes en Acció promou un consum responsable a través de l’activisme i anima la societat a regalar compromís.

Avui se celebra el sorteig de la Grossa de Nadal, que aquest any té com a lema Un sorteig extraordinari ple d’històries extraordinàries. Tot aprofitant aquesta data, Ecologistes en Acció fa la seva petita aportació per tenir sort aquests dies i gaudir d’unes festes extraordinàries, alhora que sostenibles. Perquè es pot gaudir i celebrar tot respectant els límits del planeta i recolzant una economia justa i respectuosa amb la nostra salut i el medi ambient.

L’organització ecologista ofereix cinc suggeriments per a aquestes dates i la resta de dies de l’any. «Fem que allò que dóna qualitat de vida, sostenibilitat i felicitat no sigui una cosa extraordinària, sinó la base del nostre model de desenvolupament i el motor de la societat», apunta l’organització.

Aquestes són les seves propostes:

1. Plats saborosos i sense empremta ecològica. Un any més Ecologistes en Acció recorda que menjar bo no està renyit amb l’equilibri mediambiental, la justícia social i el desenvolupament sostenible.

El model alimentari és causant a nivell mundial del 60 % de la pèrdua de biodiversitat i de que el 90 % de les races autòctones i gran part dels cultius locals estiguin en risc de desaparició. També contribueix a l’escalfament global tant per les emissions directes, per exemple de la ramaderia industrial, com indirectes, per la transformació d’usos del sòl, el transport a llargues distàncies i la conservació. A més, es consumeix el doble de productes pesquers dels que es produeixen, així que més de la meitat del que consumim es captura o importa de caladors llunyans de l’Atlàntic o de l’Índic.

La recepta per combatre aquests problemes ecosocials, alhora que gaudim de dinars i sopars saborosos, és senzilla: comerç de proximitat; moltes verdures i fruites de temporada, cultivades el més a prop possible amb criteris agroecològics; reduir el consum de carn i evitar la d’origen industrial, tot apostant per la ramaderia extensiva; també poc peix i, en tot cas, que sigui fresc, de proximitat i obtingut de manera sostenible, és a dir, per mètodes de pesca tradicionals (a l’etiqueta es pot trobar tota aquesta informació).

Amb el peix, a més, es poden evitar les espècies que actualment estan més sobreexplotades, com l’escamarlà i el besuc, així com les espècies cultivades amb enormes impactes socioambientals associats com els llagostins tropicals o el salmó.

2. Regals que donin suport a l’Economia Social i Solidària (ESS). El consum responsable, el consum just, el consum conscient o el consum sostenible no són meres declaracions d’intencions. A tot l’Estat espanyol hi ha una àmplia xarxa d’empreses que, des de fa anys, treballa en el que es coneix com a economia social i solidària com a alternativa al mercat tradicional. És un model que aposta per canviar les dinàmiques capitalistes i per treballar a partir dels principis de la cooperació, l’equitat, el treball digne, el repartiment just de la riquesa, la sostenibilitat mediambiental i el compromís amb l’entorn.

Ecologistes en Acció, que ha signat el Manifest per l’Economia Social de Xarxa d’Economia i Alternatives Sostenibles (REAS), torna a recomanar que es vagi a aquest tipus d’empreses i comerços per a tot tipus de consum, des de la contractació de l’energia i subministraments, fins al cistell de la compra. Això inclou també els regals nadalencs, dels quals n’hi ha per a tots els gustos i necessitats.

Així mateix, l’organització ecologista posa l’accent que a l’hora de fer regals materials també es pot recórrer a les opcions de bescanvi, reutilització o creació dels mateixos objectes. O fins i tot regalar temps compartit, el nostre bé més preuat.

Finalment, Ecologistes en Acció insisteix a no regalar animals domèstics –la meitat de gats i gossos que entren a casa ho fan en forma de regal– ja que no són coses sinó éssers que senten. Si, malgrat tot, es vol regalar un animal, hauria de ser sempre mitjançant l’adopció a una protectora, en lloc de mitjançant la compravenda. També hi ha d’haver la certesa que la decisió de tenir un animal a casa s’ha meditat i les persones que reben el gos o el gat es comprometran a cuidar-lo, un factor que pot resultar vital a l’hora d’evitar-ne l’abandonament.

3. Lleure de baix impacte i alt desenvolupament local. Per a una part de la societat, aquestes dates venen acompanyades de dies de descans. Gaudir de l’oci i les escapades també pot ser una manera de contribuir a les economies locals, així com gaudir de la natura. Bicicleta, excursions, passejades o plans culturals reporten plaer i poden contribuir al coneixement del nostre entorn i la seva cura.

Tot i això, Ecologistes en Acció recomana realitzar activitats que evitin danys als ecosistemes, com pot ser l’esquí de pista, que requereix estacions d’esquí en molts casos acompanyats d’hotels i urbanitzacions a zones de muntanya que provoquen un gran impacte ambiental. Per això, recomana optar per altres activitats més sostenibles, com ara l’esquí de travessia o el senderisme. A més, convida a evitar els espais on es maltracta els animals, com són els circs que utilitzen animals, siguin domèstics o silvestres, i apostar per aquells circs que no ho fan.

4. Fora plàstics. Menjars, regals i festes poden contribuir a omplir els nostres contenidors de plàstics, dels quals només una petita part es reciclarà i la majoria acabaran acumulats a abocadors, incinerant-se o dispersant-se per ecosistemes terrestres i marins i en última instància fragmentant-se en forma de microplàstics. Els envasos suposen la quarta part de les escombraries que generem i els plàstics augmenten cada any. Tot i això, aquest Nadal també es pot contribuir a un entorn més saludable si s’aposta, precisament, per no utilitzar plàstics. Menjar a granel, regals sense embolcall, demanar gerres d’aigua en comptes d’ampolles als restaurants, ampolles reutilitzables, bosses de roba, paper reutilitzat… A més, també és important evitar els productes que alliberen microplàstics: canviar la roba que utilitza fibres sintètiques per fibres naturals.

5. Un bon moment per associar-se. Com a darrer punt en aquest llistat de propostes, s’aconsella associar-se o donar projectes col·lectius, que necessiten el suport de les persones per tirar endavant i demostrar que sí que és possible crear alternatives, com és el cas d’Ecologistes en Acció dins de la seva campanya de captació de persones sòcies, activistes i voluntàries Ecològica Aclaparadora. Regalar compromís i activisme és una bona manera de donar sentit a les nostres vides fora del centre comercial.

La entrada Per unes festes extraordinàries i sostenibles aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article