Quina és la situació de les companyies navilieres en matèria de protecció del clima i el medi ambient?

1 month ago 35

  • L’organització alemanya NABU, amb qui col·labora Ecologistes en Acció, publica la classificació de Creuers 2024.
  • Al sector encara li queda molt camí per recórrer abans que no perjudiqui el medi ambient i el clima. L’última classificació de creuers posa llum sobre on es necessiten correccions urgents.
  • En general, les empreses de creuers haurien de centrar-se en els combustibles renovables d’origen no biològic.

Ni tan sols les primeres corporacions de la classificació d’enguany ofereixen un creuer que no perjudiqui el medi ambient i el clima, que continuen patint les conseqüències de l’ús de combustibles fòssils. Els gasos amb efecte d’hivernacle, principalment diòxid de carboni i metà, segueixen alimentant el canvi climàtic. El sofre, els òxids de nitrogen i el sutge no sols contaminen el medi ambient, sinó també deterioren la salut dels habitants dels territoris costaners.

No obstant això, les mesures d’estalvi de combustible que apliquen algunes companyies, són les mesures que estan tenint un impacte més ràpid: ja estan a disposició de totes les navilieres, poden aplicar-se a tota la flota en poc temps i ofereixen la possibilitat d’estalviar més de la meitat del combustible.

En les millors posicions del rànquing es poden distingir diverses mesures que les companyies han començat a implementar. Les bateries, els dissenys que estalvien energia, menys velocitat i l’optimització de la tecnologia, des del casc fins a l’hèlix, redueixen eficaçment la necessitat de combustibles fòssils. Un altre factor clau és l’ús d’energia en terra, que permet prescindir completament dels motors durant les hores d’atracada. En molts llocs això no s’utilitza actualment per falta de subministrament, ja que els ports no disposen de punts de càrrega a causa del seu mínim nivell d’electrificació. Ciutats portuàries com Hamburg, Kiel i Rostock estan al capdavant i han instal·lat sistemes adequats en una fase primerenca. La reducció de les emissions de gasos en els ports beneficia tant el clima com a tots els residents que deixen de respirar un aire tan tòxic.

Tanmateix, a les companyies amb pitjor posicionament en el rànquing es pot apreciar com el nombre de mesures per a reduir les emissions és significativament menor, igual que l’ús d’electricitat en port. El fuel pesant, el més brut de tots els combustibles, continua utilitzant-se àmpliament, tot i que no sols perjudica el clima, sinó que també contamina el medi ambient i l’aire.

El repte: la dependència dels combustibles fòssils
L’elecció del combustible continua sent fonamental i difícil de resoldre. El GNL permet millorar considerablement la qualitat de l’aire, ja que es redueixen els contaminants atmosfèrics. No obstant això, el metà que s’escapa durant la combustió és un autèntic assassí del clima, ja que té un potencial d’escalfament global 80 vegades superior al del diòxid de carboni a curt termini. Un creuer amb GNL pot arribar a ser més perjudicial per al clima que un creuer amb gasoil. Per aquest motiu des d’Ecologistes en Acció denunciem el rentat verd o greenwashing practicat per moltes companyies que publiciten el GNL com a solució ecològica de manera enganyosa.

Els biocarburants tampoc estan exempts de problemes. L’oli de palma, soia o fins i tot els biocombustibles basats en residus depenen de matèries primeres que comporten nous riscos per al medi ambient, com ara canvis en l’ús del sòl i desforestació. Les evidències indiquen que no hi ha suficient biomassa disponible per a contribuir de manera significativa a la descarbonització del transport marítim.

L’objectiu de neutralitat climàtica queda lluny
En general, les empreses de creuers haurien de centrar-se en els combustibles renovables d’origen no biològic. Els combustibles basats en hidrogen verd, com el metanol i l’amoníac, es perfilen com a clars favorits. La companyia TUI Cruises ha llançat un nou vaixell «Mein Schiff 7», que en el futur podrà funcionar amb metanol. Des d’Ecologistes en Acció considerem que «a més de l’eficiència i l’aposta pels combustibles neutres per al clima, cal reduir i limitar el nombre de creuers en funció de la capacitat de càrrega de les ciutats portuàries i dels nostres oceans. Aquest sector requereix d’una regulació de la qual actualment no disposa tot i ser el mitjà de transport més contaminant del planeta».

Desafortunadament, l’objectiu de la neutralitat climàtica està encara molt lluny. Des de l’ONG alemanya NABU que ha elaborat el rànquing declaren que no perceben cap ambició d’operar amb tota la flota de forma climàticament neutra. En el cas d’Alemanya, el propi estat ha consagrat l’objectiu de la neutralitat dels gasos amb efecte d’hivernacle per a 2045 en la seva Llei de Protecció del Clima. No obstant això, vuit de les companyies de creuers participants declaren que no volen ser neutres per al clima fins a 2050, tot mostrant la falta de voluntat del sector pels compromisos climàtics i ambientals.

 

La entrada Quina és la situació de les companyies navilieres en matèria de protecció del clima i el medi ambient? aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article