S’alerta del canvi d’activitat d’Aludium a Alacant, perquè pretén instal·lar un nou forn de fusió de ferralles de residus d’alumini “brutes”

1 year ago 61

  • Ecologistes en Acció alerta del canvi d’activitat d’Aludium a Alacant, perquè pretén instal·lar un nou forn de fusió de ferralles de residus d’alumini “brutes” que augmentarà les emissions contaminants. Es pretén augmentar la capacitat de producció des de les 80.000 tones a l’any a 140.000 t de productes d’alumini.
  • La fàbrica d’alumini pretén passar de fondre 15.000 tones d’alumini pur “net” procedents dels retalls de laminació a fondre 58.000 t a l’any, 43.000 t procedents de ferralles d’alumini brut, contaminat amb restes de components orgànics.
  • A més, Aludium pretén gestionar fins a 80.000 t de residus d’alumini, alguns caracteritzats com a residus perillosos procedents tant de la factoria d’Aludium al País Basc, com de la d’Alacant.

La factoria d’Aludium a Alacant (abans Alcoa fins a 2015 i anteriorment la pública Inespal), propietat del fons inversor nord-americà Atlas Holding, s’ha dedicat tradicionalment a la fabricació de productes d’alumini resultants de la laminació de bobines d’alumini procedents de la factoria basca: construcció, cosmètica, il·luminació, taps, etc. Només es fonien en un forn de 10 tones de capacitat els retalls sobrants d’alumini que tornaven a introduir-se en la cadena productiva.

En el projecte presentat ara a informació pública es pretén instal·lar un nou forn fusor rotatiu de 30 tones i un nou forn fusor de reverber de 30 tones, a més d’un nou forn mantenidor de 45 t de capacitat. El forn rotatiu tindria com a finalitat la fusió de 45.000 t de ferralla d’alumini “brut” amb presència de material lacat, envernissat, pintat o amb presència de restes d’oli o plàstics, procedents de la gestió de 80.000 t de 12 tipus diferents de residus. Fins i tot es pretén l’autogestió d’escumes inflamables, escòries d’alumini, que són residus perillosos, que es generen en el procés productiu, tant a Alacant com en la fàbrica d’Aludium a Amorebieta-Etxano a Bizcaia.

Es pretén augmentar també la capacitat de laminació per a augmentar la producció des de 80.000 t a 140.000 t anuals de productes d’alumini.

Ecologistes en Acció ha elevat a l’autoritat ambiental 9 al·legacions a la sol·licitud de la modificació substancial de l’autorització ambiental integrada (AAI) i a l’estudi d’impacte ambiental (EsIA). En aquestes es denuncia que no s’estableix la quantitat d’impropis en la ferralla que es preveu tractar i fondre, i per tant no s’assegura el compliment de les millors tecnologies disponibles (MTD) establides per la Unió Europea per a la fusió de metalls no ferrosos.

També s’adverteix de la proximitat d’espais naturals pertanyents a la Xarxa Natura 2000 que no s’han tingut en compte en l’EsIA, com ara l’Espai Marí de Tabarca, amb 14.261 hectàrees a escassos metres de les instal·lacions de la fàbrica, per al qual no s’avaluen els impactes ambientals d’aquest projecte, com l’abocament de pluvials al barranc d’Aigua Amarga.

L’EsIA no analitza les vulnerabilitats de les instal·lacions davant d’accidents greus, com per exemple el risc d’inundabilitat reportat pel PATRICOVA. Eixes instal·lacions es van inundar completament en les pluges del 20 d’octubre de 1982, en desbordar-se el barranco d’Aigua Amarga. L’aigua va arribar a 1,5 m d’altura en les naus de producció.

Se sol·licita que es revise l’AAI per a adaptar-la al document de conclusions de les MTD de fosa de metalls no ferrosos de 2016 i que en el termini de 4 anys s’hauria d’haver revisat segons estableix la Directiva 2010/75/UE d’emissions industrials.

Se alerta del cambio de actividad de Aludium en Alicante, pues pretende instalar un nuevo horno de fusión de chatarras de residuos de aluminio “sucias”

  • Ecologistas en Acción alerta del cambio de actividad de Aludium en Alicante, pues pretende instalar un nuevo horno de fusión de chatarras de residuos de aluminio “sucias” que aumentará las emisiones contaminantes. Se pretende aumentar la capacidad de producción desde las 80.000 t al año a 140.000 t de productos de aluminio.
  • La fábrica de aluminio pretende pasar de fundir 15.000 toneladas de aluminio puro “limpio” procedentes de los recortes de laminación a fundir 58.000 t al año, 43.000 t procedentes de chatarras de aluminio sucio, contaminado con restos de componentes orgánicos.
  • Además, Aludium pretende gestionar hasta 80.000 t de residuos de aluminio, algunos caracterizados como residuos peligrosos procedentes tanto de la factoría de Aludium en el País Vasco, como de la de Alicante.

La factoría de Aludium en Alicante (antes Alcoa hasta 2015 y anteriormente la pública Inespal), propiedad del fondo inversor norteamericano Atlas Holding, se ha dedicado tradicionalmente a la fabricación de productos de aluminio resultantes de la laminación de bobinas de aluminio procedentes de la factoría vasca: construcción, cosmética, iluminación, tapones, etc. Solamente se fundían en un horno de 10 t de capacidad los recortes sobrantes de aluminio que se volvían a introducir en la cadena productiva.

En el proyecto presentado ahora a información pública se pretende instalar un nuevo horno fusor rotativo de 30 t y un nuevo horno fusor reverbero de 30 t, además de un nuevo horno mantenedor de 45 t de capacidad. El horno rotativo tendría como finalidad la fusión de 45.000 t de chatarra de aluminio “sucio” con presencia de material lacado, barnizado, pintado o con presencia de restos de aceite o plásticos, procedentes de la gestión de 80.000 t de 12 tipos diferentes de residuos. Incluso se pretende la autogestión de espumas inflamables, escorias de aluminio, que son residuos peligrosos, que se generan en el proceso productivo, tanto en Alicante como en la fábrica de Aludium en Amorebieta-Etxano en Bizcaia.

Se pretende aumentar también la capacidad de laminación para aumentar la producción desde 80.000 t a 140.000 t al año de productos de aluminio.

Ecologistas en Acción ha elevado a la autoridad ambiental 9 alegaciones a la solicitud de la modificación sustancial de la autorización ambiental integrada (AAI) y al estudio de impacto ambiental (EsIA). Entre ellas se denuncia que no se establece la cantidad de impropios en la chatarra a tratar y a fundir, y por tanto no se asegura el cumplimiento de las mejores tecnologías disponibles (MTD) establecidas por la Unión Europea para la fusión de metales no ferrosos.

También se advierte de la cercanía de espacios naturales pertenecientes a la Red Natura 2000 que no han sido considerados en el EsIA, como el Espacio Marino de Tabarca, con 14.261 ha a escasos metros de las instalaciones de la fábrica, para el que no se evalúan los impactos ambientales de este proyecto, como el vertido de pluviales al Barranco de Agua Amarga.

El EsIA no analiza las vulnerabilidades de las instalaciones ante accidentes graves, como el riesgo de indundabilidad reportado por el PATRICOVA. Esas instalaciones se inundaron completamente en las lluvias del 20 de octubre de 1982, al desbordarse el Barranco de Agua Amarga. El agua llegó a alcanzar 1,5 m de altura en las naves de producción.

Se solicita que se revise la AAI para adaptarla al documento de conclusiones de las MTD de fundición de metales no ferrosos de 2016 y que en el plazo de 4 años se debería haber revisado según establece la Directiva 2010/75/UE de emisiones industriales.

La entrada S’alerta del canvi d’activitat d’Aludium a Alacant, perquè pretén instal·lar un nou forn de fusió de ferralles de residus d’alumini “brutes” aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article