Steeds meer mensen willen klimaatactie

2 hours ago 36

‘We are not alone’
Nu klimaatverandering steeds vaker dodelijke weersextremen over de hele wereld aanjaagt en duidelijk is dat de vervuiling van de biosfeer zorgt voor onnatuurlijke plastics en chemicaliën in alles wat leeft, wordt de roep om actie van onze overheden steeds groter. Volgens dit mondiale onderzoek van het VN Ontwikkelingsprogramma, leeft klimaatverandering overal ter wereld. Maar liefst 56 procent van de mensen zegt er dagelijks of wekelijks over na te denken. Een overweldigende 89 procent van de mensen wil meer klimaatactie van hun overheden. Zelfs in de landen die de grootste producenten van fossiele brandstoffen zijn, steunt de meerderheid van de mensen een snelle transitie, weg van steenkool, olie en gas. Ook sprak 79 procent steun uit voor klimaatrechtvaardigheid en waren het ermee eens dat rijke landen meer hulp moeten bieden aan armere landen om klimaatverandering en de gevolgen daarvan aan te pakken. Een vergelijkbaar percentage wil meer bescherming en herstel van de natuur, waarbij het belang van biodiversiteit en gezonde ecosystemen bij het beperken van klimaatverandering wordt benadrukt.

Je zou denken: nu de politiek nog. Maar dat kunnen we niet verwachten. Ons politieke representatieve democratische systeem werkt niet goed genoeg. Het zit vast in korte termijn denken, electorale belangen en lobby van de gevestigde belangen. Daarom ons pleidooi voor echte democratie: laat burgerberaden bepalen wat de overheid moet doen tegen de ecologische en klimaatcrisis. In november krijgen 70.000 mensen een uitnodiging om mee te loten op één van de 175 plekken in het Nationale Burgerberaad Klimaat. Lees hier de zorgen over dit burgerberaad. Als jij een uitnodiging ontvangt, horen we graag van je!

Rebelleer jij met je portemonnee? Daar maak je ook impact mee!
De blokkades op Schiphol en de A12 zijn voorbeelden van succesvolle rebellenacties voor een leefbare en rechtvaardige planeet. Omdat die acties geld kosten, zijn ook financiële bijdragen onmisbaar.;Rebelleer jij met je portemonnee? Ook daar maak je impact mee!

Juridische verdediging bezetters KLM In april bezetten mede-rebellen de KLM balie, omdat Schiphol nog steeds vliegreizen stimuleert en de klimaatcrisis versnelt. Bij deze geweldloze actie zijn 3 rebellen gearresteerd waarvan er 2 gedagvaard zijn. Onze advocaat zet zich in voor een rechtvaardige behandeling. Kosten tot nog toe: € 2.695,-.
Blokkade A12 tegen fossiele subsidies De blokkade van de A12 tegen fossiele subsidies werd een groot succes. Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant riepen we massa’s mensen op om naar de A12 te komen. Samen kwam de huur van transportmiddelen, actiematerialen en juridisch advies op € 28.587,-.
Big Agro – het ware verhaal De informatie over landbouw is onevenwichtig. Zo voert de agrosector intensief lobby, waarbij onwaarheden niet worden geschuwd. En universiteiten doen meer onderzoek voor de industriële landbouw dan voor biologische landbouw of natuur. XR biedt lezingen aan waar wetenschappers en onderzoeksjournalisten een ander perspectief op landbouw geven. De kosten? € 8.400,-.

Kortom: samen maken we impact! Hartstikke bedankt! Je blijft toch bijdragen? Rebelleer mee met je portemonnee! Steun Extinction Rebellion! De crisis is NU en de aanpak moet dat ook zijn. Ga mee de straat op, kom online in opstand en wees een rebelse donateur. Doe mee!

DONEER

 

Conferentie over de toenemende repressie tegen klimaatactivisten
Donateurs gezocht! Ons legal team gaat internationaal! Samen met legal teams van grassroots klimaat- en milieubewegingen in andere landen, organiseert de XR Legal Circle van 18-22 oktober een conferentie in Amsterdam over de wereldwijde toenemende repressie tegen klimaatactivisten. Deze repressie wordt internationaal georganiseerd, dus wij moeten daar samen een antwoord op vinden!

Daarom zijn ook NGO’s zoals Amnesty International, Global Witness en speciale rapporteurs van de VN uitgenodigd. Het doel is om strategieën te ontwikkelen die het criminaliseren van activisten en andere vormen van repressie tegengaan. Er is een crowdfunding opgezet, want er moeten reis- en verblijfkosten betaald worden. Wil je hieraan bijdragen? Doneer dan via deze link. Voor meer info over de conferentie, kijk op deze site.

Blokkade, klimaatmars en volksvergadering in Brussel om einde van subsidies voor fossiele brandstoffen te eisen
Op zaterdag 5 oktober liepen zo’n 400 demonstranten in Brussel een mars en hielden ze een volksvergadering over klimaatrechtvaardigheid. Tegelijkertijd blokkeerden 135 activisten, waaronder Greta Thunberg, twee uur lang een belangrijke doorgaande route, allemaal vlak in de buurt van het Europees bestuur. De demonstranten, verenigd onder United for Climate Justice (UCJ), eisten een einde aan EU-subsidies voor fossiele brandstoffen. Tijdens de protesten werden 115 mensen gearresteerd.

De demonstraties volgden op een open brief van UCJ, ondertekend door meer dan 130 organisaties, waarin gepleit wordt voor het afschaffen van fossiele subsidies. Deze subsidies verstoren de energievraag, houden de afhankelijkheid van vervuilende bronnen in stand en ondermijnen de milieudoelstellingen van de EU. De ondertekenaars eisen naleving van de belofte om deze subsidies tegen 2025 af te schaffen.

In 2022 gaven EU-landen meer dan 171 miljard euro uit aan subsidies voor het gebruik van fossiele brandstof. Zonder snel ingrijpen zal de EU zelfs haar ontoereikende klimaatdoelen voor 2030 en 2050 niet halen. Activisten bespraken tijdens de People’s Assembly on Climate Justice over de gevolgen van fossiele subsidies zoals meer oorlogen en meer migratie. Om de politieke impasse tot zinvol en rechtvaardig beleid te doorbreken, zouden volksvergadering de besluiten moeten nemen.

Zonder actie dreigt tegen het einde van de eeuw een miljard mensen slachtoffer te worden van deze crisis. De voortdurende steun van Europese leiders aan de fossiele industrie roept vragen op over hun inzet voor klimaatmaatregelen. Politici hebben ons in de steek gelaten. Daarom roepen wij op tot bindende burgerberaden, gekozen door loting. Eerdere participatieve democratie-initiatieven tonen aan dat gelote burgers, geïnformeerd door wetenschappers, beter de belangen van de samenleving vertegenwoordigen dan carrièrepolitici die alleen stemmen willen winnen. En het meer centraal stellen van het perspectief van getroffenen is een voorbeeld voor toekomstige bijeenkomsten.

Uitnodiging van Netwerk Klimaat FNV
Wat zou er gebeuren als de klimaatbeweging de handen ineen zou slaan met de vakbeweging? Als werkende mensen op grote schaal beseffen dat ze de macht hebben grote en kleine vervuilers tot vergroening te dwingen door zich op de werkvloer te organiseren?

Netwerk Klimaat FNV is een grassroots collectief van vakbondsleden die zich inzetten voor het klimaat. Bijvoorbeeld door werkers van vervuilende bedrijven te organiseren, actie te voeren, en bruggen te bouwen tussen klimaatgroepen en vakbondsgroepen. Op 19 oktober delen ze de ervaringen van de afgelopen jaren. In vier workshops wordt getoond hoeveel sterker je staat met vakbondsmacht, en hoe je dit kunt organiseren in je eigen bedrijf of je klimaatgroep. Doe mee en meld je hier aan.

 

The post Steeds meer mensen willen klimaatactie appeared first on Extinction Rebellion Nederland.

Read Entire Article