Suport urgent a lapagesia de Lleida amb mesures respectuoses amb el medi ambient que excloguin els biocides

1 year ago 49

  • Ecologistes en Acció reclama a la Generalitat una implicació total per a ajudar la pagesia de Lleida a superar les dificultats derivades de la sobrepoblació de conills, amb mesures eficaces en el curt termini però amb la perspectiva de recuperar l’equilibri ecològic que permeti l’autoregulació de la fauna.
  • L’organització rebutja categòricament l’ús de verins, que s’està plantejant des de l’administració.
  • Alerten que un problema de fons, del qual no es parla, és la manca de viabilitat de les explotacions per un mercat globalitzat que condemna la pagesia local per la competència ferotge i la baixa valoració dels productes agrícoles nacionals, i reclamen mesures proteccionistes amb un enfocament de sobirania alimentària.

La pagesia de les comarques de la plana de Lleida viu una autèntica emergència per les pèrdues derivades de la gran població de conills que s’ha disparat els darrers anys. Està portant moltes famílies al límit, fins al punt de posar en risc el manteniment de les explotacions. El problema, que  ha empitjorat els darrers mesos, suposa una greu amenaça per a un sector profundament precaritzat i amb una pèrdua constant de llocs de treball i rendes agràries. Ecologistes en Acció manifesta la seva solidaritat amb el sector agrari afectat i considera que cal una actuació ràpida i contundent per part de l’Administració.

Ecologistes en Acció destaca que s’ha arribat a aquest punt de creixement de la població de conills per la deixadesa de l’administració, en uns entorns agraris profundament artificialitzats en els quals la creixent industrialització ha alterat cada cop més l’entorn natural. La pressió per intensificar i industrialitzar l’agricultura a Catalunya, un profund error de la política agrària comuna i dels governs català i espanyol, porta a tenir superfícies cada cop més grans de monocultius, més vulnerables a les afectacions derivades de riscos naturals, i amb menys sobirania alimentària per la dependència de les grans empreses de llavors, fitosanitaris i la gran distribució.

Per tot això, l’organització reclama un pla de xoc urgent que inclogui:

  • Instal·lar tancats en els llocs més conflictius amb subvencions directes a fons perdut.
  • Ús ampli de gàbies i xarxes de captura per reduir la població en el curt termini en les explotacions amb més problemàtica.
  • Habilitar una partida econòmica per a compensar en el curt termini els danys que pateixin es pagesos per aquesta causa.
  • Descartar qualsevol ús de biocides o verins, pel seu risc pel medi natural, les espècies protegides i la salut humana.
  • Deixar la caça com a mesura únicament vàlida per casos en què tècnicament es constati que no hi ha alternativa en el curt termini.

Davant l’anunci de la possible autorització excepcional a l’ús de verins prohibits, l’organització ecologista destaca el perill que suposa alliberar biocides al medi natural perquè resulta impossible assegurar que no passen a la cadena tròfica i acaben provocant la mort de, per exemple, els propis depredadors dels conills com són les guineus. A més, no es pot descartar que arribessin a afectar a persones per contacte accidental o bé per consum de conills capturats que continguin dosis no letals de biocida.

Al mateix temps, des del col·lectiu es reclama que l’esforç principal se centri en recuperar l’equilibri ecològic natural del medi. Cal recordar que el conill comú es troba en greu recessió a gran part d’Europa i de la península ibèrica. Per tant, tot i l’actual sobrepoblació a la plana de Lleida, la tendència és a una pèrdua de poblacions que afecta espècies protegides que en depenen. Les solucions estables i a llarg termini, per tant, només s’aconseguiran si es recuperen adequadament les poblacions d’ocells rapinyaires i de guineus, que s’han de deixar de considerar espècie cinegètica, així com el retorn natural del llop i la reintroducció del linx ibèric. Lògicament, caldrà adoptar les mesures preventives i de gestió per tal que la presència d’aquests depredadors salvatges no afecti significativament a la fauna domèstica. Mesures per a aplicar amb els recursos econòmics necessaris són:

  • Articular un paquet de mesures àmplies i amb un pressupost potent per a transformar el sistema agroalimentari. Això és: garantir el compliment de la llei de preus mínims al sector primari; recolzar la producció agrària sostenible i ecològica; millorar els sistemes de distribució per reduir la dependència de la gran distribució alimentària que aplica pràctiques oligopolístiques i de “dumping” social.
  • Declarar una veda total en la caça de la guineu.
  • Aplicar mesures per afavorir els ocells rapinyaires, tant diürns com nocturns: crear llocs de repòs, protegir llocs de cria, etc.
  • Acordar en el marc de l’Estat la reintroducció del Linx ibèric.
  • Preparar mesures de prevenció de danys a la ramaderia i de sensibilització per a una correcta gestió d’animals en cas que retorni el llop per si sol i s’estableixi al territori.

 

La entrada Suport urgent a lapagesia de Lleida amb mesures respectuoses amb el medi ambient que excloguin els biocides aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article